Beeldhouwer Hay Mansvelders wilde kunst voor iedereen toegankelijk maken

Een bezoeker aan de Venlose binnenstad kan niet om het werk van de Venlose beeldhouwer Hay Mansvelders heen. Maar behalve een erfenis in brons laat Mansvelders ook generaties Venlonaren achter die dankzij hem in aanraking kwamen met kunst en cultuur. Donderdag overleed hij op 88-jarige leeftijd.

Mansvelders legde de basis voor zijn latere beeldhouwwerk in de beeldenfabriek Sint Joseph. Daar maakte hij religieuze beelden, in zijn vrije tijd volgde hij privélessen bij kunstenaars uit de regio. Als beeldhouwer maakte hij in eigen stad naam met de bronzen beelden in de Jodenstraat van stadsfiguren Marokko, Baer de Woers en Pienda Wullem. Dat laatste beeld is inmiddels na diefstal uit het straatbeeld verdwenen en vervangen door een stenen variant.

Jocushaan

Andere werken in de Venlose openbare ruimte zijn de Jocushaan op de Markt en het beeld van Valuas en Guntrud bij het Limburgs Museum. Het eerste beeld haalde regelmatig het nieuws omdat het door onvoorzichtige vrachtwagenchauffeurs meer dan eens van de sokkel werd gereden. Mansvelders was er in 2019 zelf bij toen de Haan op de Markt daarom een nieuwe en veiligere plek voor het stadhuis kreeg. 

Vrije Academie

In de jaren zestig was Mansvelders oprichter van de Venlose Vrije Academie waar hij ook al docent aan de slag ging. Een plek om jongeren in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Want dat moest voor iedereen toegankelijk zijn, vond Mansvelders. Zo inspireerde hij generaties Venlonaren om iets op het gebied van kunst en cultuur te doen. In de jaren tachtig verliet hij de Vrije Academie. Hij wilde zich meer gaan toeleggen op het vormgeven en niet langer verstrikt zitten tussen de vergaderingen en regeltjes die inmiddels ook bij de Vrije Academie hoorden.

 Echte Kunstenaar

Wat volgde was een winkel in de binnenstad waarin hij kunst van zichzelf en andere verkocht en dus heel wat werk in de openbare ruimte. De beelden van Mansvelders behoren tot het DNA van dat Venlose centrum. Geliefd door Venlonaren en vaak op de foto gezet door bezoekers. Toch zag Mansvelders zich volgens het levensverhaal op zijn eigen site nooit als een kunstenaar. ‘Uit respect voor de echte. Zoals Vincent van Gogh’, zei hij regelmatig. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]