Belangrijke stap in ontwikkeling woonwijk kazerneterrein

Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met de plannen voor een woonwijk op het kazerneterrein. Alleen de PVV stemde tegen het voorstel.

Een levendige woonwijk moet het worden, het voormalige kazerneterrein aan de Blerickse kant van de Maas. Met de vaststelling van het bestemmingsplan lijkt die ontwikkeling dichtbij, nadat afgelopen jaren plannen voor onder andere een voetbalstadion, casino en LeisureDome op het kazerneterrein niet doorgingen.

Enthousiasme

De huidige plannen gaan uit van maximaal 505 woningen en 132 studentenwoningen op het terrein. Bij de reguliere woningen gaat het om ongeveer vijftig procent koopwoningen en
vijftig procent huurwoningen, verdeeld over de categorieën sociale huur (dertig procent), middenhuur (dertig procent) en huur in het duurdere segment (veertig procent). Remy Maessen van D66 herhaalde vanavond zijn zorg dat het een plek wordt voor de happy few, maar kreeg weinig bijval.

De meeste partijen spraken hun enthousiasme uit over de plannen, al werd wel gehamerd op het belang om zorgvuldig om te gaan met het erfgoed ter plekke. Wethouder Tom Verhaegh gaf aan dat er continu aandacht is voor die zorgvuldigheid, zodat er geen verdere schade ontstaat aan de fortresten ter plekke.

Volgende fase

De komende tijd – in fase twee – worden de plannen verder uitgewerkt. Dan is er onder meer aandacht voor een mogelijk infocentrum op het terrein. Verhaegh wilde daar vanavond nog niet verder op ingaan. De Molukse gemeenschap in Venlo heeft de gemeente benaderd met de vraag of de historie (de Molukkers woonden in eerste instantie in barakken op het kazerneterrein) zichtbaar kan worden gemaakt. Ook dat verzoek wordt meegenomen in de volgende fase. In het tweede deel van dit jaar komt ook een eventuele nieuwe oeververbinding tussen Venlo en Blerick opnieuw ter sprake. Het gaat dan specifiek om een brug voor langzaam verkeer.

Een aantal partijen had tijdens de raadsvergadering aandacht voor de toekomst van het Fort Museum en de Stadstuinderij, die nu nog gevestigd zijn op het terrein. Wethouder Verhaegh gaf aan met de Stadstuinderij in gesprek te zijn over een nieuwe locatie. Hij verwacht op korte termijn uitsluitsel.

Lees meer

Stadstuin en museum wachten in spanning op besluit raad

Stadstuin en museum wachten in spanning op besluit raad

Het is de maand van de waarheid voor het Kazernekwartier. Deze maand neemt de gemeenteraad namelijk een besluit over het bestemmingsplan van het gebied. Het betekent waarschijnlijk het einde voor Stadstuinderij Venlo en het Fort Museum op de huidige plek.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]