Buuttereedner en oud-prins Willem Gerats (72) overleden

Na een kort ziekbed is buuttereedner en oud-prins van de Wortelepin, Willem Gerats overleden. Onlangs deed de 72-jarige Blerickenaar nog mee aan een foto-expositie in VieCuri op Wereldkankerdag.

‘Ik was vier jaar toen ze erachter kwamen dat ik kanker had’, vertelde Willem Gerats afgelopen februari in het programma Nedinscoplein van Omroep Venlo. ‘Er bleek een melanoom achter mijn rechteroog te zitten. Toen is mijn rechteroog er ook direct uitgehaald. Vanaf de jaren negentig kwam de kanker steeds terug, ik heb denk ik wel alle vormen van kanker gehad. Ik ben denk ik wel zo’n kleine veertig keer geopereerd, er was altijd wel wat aan te doen. Tot een half jaar geleden. Toen kreeg ik te horen dat ik uitbehandeld was.’

Niet bij de pakken neerzitten

Toch was die tegenslag voor Gerats geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, zo zei hij in Nedinscoplein. ‘Ze vertelden me dat ik nog een half jaar, tot een jaar te leven had. Een half jaar heb ik er nu opzitten. Ik denk eigenlijk dat ik langer heb, daar ga ik voor. Laat ik het zo zeggen, ik ga door tot het gaatje.’

Prins Wortelepin

‘Het overlijden van Gerats komt aan in de vastelaoveswereld,’ zegt Roy Peeters van de vastelaovesgezelschap De Wortelepin. ‘Gerats was een gewaardeerd buuttereedner op zittingen van onze vereniging. Ook was hij eind jaren tachtig en begin jaren negentig een van de oprichters en kartrekkers van het Kloonstrekke in Blerick op vastelaovesdinsdag. Als lid van Stamtaofel de Waerbörstels, trok Gerats in de jaren tachtig en negentig mee in de Blerickse optocht. In 1993 was hij prins Willem (I) van De Wortelepin.’

Eer om vriend te zijn

‘Het was een eer om vriend van Willem te zijn’, zegt Ton Jeurissen, kastelein van café De Paerdskoel in Blerick. ‘Een grotere Blerickenaar gaan we niet vinden. Willem was eerst een vriend van mijn broer, later werd het een goede vriend van mij. We hebben veel samen gedaan, we zaten samen bij veel Blerickse verenigingen. Zo zaten we bijvoorbeeld bij de oud-prinsen van De Wortelepin. Als we dan vergadering hadden van ons clubje, dan zaten we langs elkaar, dan maakte we het de voorzitter moeilijk, ja dat waren mooie tijden.’, aldus Jeurissen.

Fijne man

Ook collega buuttereedner Herm Pollux is geraakt door het overlijden van Gerats. ‘Willem was een fijne man. Hij stond open voor iedereen. Hij was humoristisch en een clown, maar ook emotioneel. Hij kon spreken op een begrafenis maar ook op een vastelaoveszitting.’

Positief in het leven

Willem Gerats stond tot het laatst positief in het leven. In Nedinscoplein zei hij er het volgende erover. ‘Bij elke deur die dichtgaat, gaat er ook weer eentje open. Ik sta nu nog volop in het leven, heb pas nog opgetreden. Als ik mensen aan het lachen krijg, dan krijg ik daar zoveel energie van, daar kan ik op vooruit. Kanker staat voor veel mensen synoniem aan de dood. Ik vind dat je het zo niet moet bekijken. Wat ik aan mijn omgeving en aan mijn kinderen en kleinkinderen wil meegeven is, dat er nog heel veel mogelijk is, dat je elke dag die je krijgt moet aangrijpen.’

Gerats is woensdagmorgen op 72-jarige leeftijd overleden in het bijzijn van zijn gezin. De uitvaart is aanstaande woensdag 17 mei in Raodhoes in Blerick.

Het volledige interview met Gerats in Nedinscoplein in februari is hieronder terug te kijken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]