Dae knöl van Caron

Er komt een Willy-Caron-Trofee, meldde Omroep Venlo dinsdag. De winnaar van een concours voor jong operatalent mag die in ontvangst gaan nemen. De wedstrijd wordt onderdeel van Viva Classic Live.

Een prijs vernoemd naar Willy Caron, de bekende Venlose operazanger. In mijn collectie Venlose vinyl is een platenkoffertje met opnames van de ‘Limburgse Caruso’. Uiteraard zit zijn debuutsingletje erbij. Willy Caron was kok op de kazerne in Blerick. Daar werd hij ontdekt door Jan Timp van de muziekzaak Tosti. Die bracht hem in contact met Philips. Op de A-kant staat Ich haoj van Limburg, geschreven door Johnny Hoes. Ik hoorde het begin jaren zestig voor het eerst bij mijn tante Fientje: ‘Huur dae knöl van Caron, ’t geit mich op ’t gemood.’ Dat singletje – als het ware liefdevol afgespoeld met haar tranen – is het begin geweest van mijn inmiddels flink uitgedijde collectie Caron op vinyl. Daarin zijn aevel ook enkele live-opnames, die nooit zijn uitgebracht. Muziekproducent John Veno brandde ze voor mij op een cd. 

Willy Caron woonde een tijd in een appartement op de Kwietheuvel. Naast zijn huisbel was een bronzen plaat met zijn naam en eronder ‘Operazanger’. Hij vertelde dat sommige buurtbewoners zich eraan stoorden. Het deed hem aevel gaar niks. Het was toch immers zo? Hij had als operazanger op de belangrijkste Europese podia gestaan.

Afgelopen week was ik in het Julianapark. Bij Stereo Sunday in staat van wording. Het festivalterrein is met veel aandacht vormgegeven. In de koepelvormige tent hangt een UFO. Ruimtereiziger Major Tom staat centraal in het oogverblindend mooie hoofdpodium met onder meer psychedelische paddenstoelen en een wildplassende astronaut. Vorige jaar waren we er tijdens de afsluitende show. De bezwerende muziek, dansende massa, laserlichten en het vuurwerk vloeiden ineen tot een Gesamtkunstwerk. Indrukwekkend, een zinsbegoocheling. Stereo Sunday is het resultaat van de inspanning van een hechte groep vrijwilligers. Een familie voor de duur van twee weken met één missie: we verheffen het Julianapark tot het mooiste festivalterrein ooit in Venlo.

Tot slot. Donderdag mocht ik kijken in het Limburgs Museum bij Match. In een intiem kabinet is een topstuk van het Rijksmuseum samengebracht met een van het Limburgs Museum. Een kunsthistorische First Date, alzoeë. Welke schilderijen matchen? Twee vrouwelijke naakten. Van Hendrick Goltzius en van Jean Laudy. Beide kunstenaars hadden banden met Venlo. Nog een match. Laudy was blind aan een oog, Goltzius had een verminkte hand. Het gevolg van ongelukken uit hun jeugd. Dé match tussen beide schilderijen is aevel een onderliggend thema. Oudere man valt voor veel jongere vrouw. In het begeleidend boek diept regisseur Theu Boermans het onderwerp uit.

Wies ’t aevel weer ens is,

Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]