De lach truukgebrach

Het zijn voor mij de dagen van Sjeep, sjeep, sjeep! en van Sjiengeleboem!. Het eerste liedje hebben we gezongen in de Nieuwe Scene. Op woensdag en donderdag verzorgde ik er op initiatief van Dementievriendelijk Venlo een voorstelling over òzze vastelaovend.

Bijna iedereen kende Sjeep, sjeep, sjeep!. In het liedje uit 1946 wordt op humoristische wijze de loftrompet gestoken over het iconische legervoertuig van de bevrijders. Vanuit Venlo verspreidde het zich als een olievlek over Limburg. In de eerste naoorlogse optochte reden de Raod van Elf en ’t Dreejspan mee in jeeps.

Vorige week vrijdag maakte Huub Beeren bij Nedinscoplein bekend dat Sjiengeleboem! weer op nummer één staat in de Vastelaoves Top 555. Het is een liedje van de vastelaovend van 1950. Na liefst 73 jaar dragen mensen het nog steeds mee in hun vastelaoveshert. Hoe bijzonder is dit!

De broers Lei en Sef Hendrickx schreven samen Sjeep, sjeep, sjeep!, Sef schreef Sjiengeleboem!. Ze hebben na de oorlog door hun humor de lach truukgebrach in de getraumatiseerde puinstad Venlo. Van de week had ik het erover met Sjors Bindels van Museum Van Bommel Van Dam. Hij liet me iets bijzonders zien. Op zijn linkerarm heeft hij een tatoeage, gezet in Barcelona. Weet je wat er staat? Sjiengeleboem!. 

Dinsdagavond laat kreeg ik een appje van V.V. De Moeraskwaakers. Morgen wordt een plaquette onthuld aan het voormalige woonhuis van de broers aan de Groethofstraat. Als blijvende herinnering aan het feit dat op die plek deze twee prachtige liedjes zijn geschreven. Leedjes veur de ieëwigheid onlosmakelik verbonde met òzze vastelaovend.

Wies besloèt un leefdesverklaoring

***********

De slup van mam

Jeugherinneringe
zien as vlindervleugels
aafbliève… inkelt werm blaoze

Op vlindervleugels truuk
nao de slup van mam
as-se dich pien hads gedaon
un bietje krank waas
noom mam dich op de slup
truuestend gelök
herinneringe wie vlindervleugels
zoeë tieër

Vastelaovend
same met vrinde en vrindinne
van noow en van vruuger
van heej en van boete
vrinde en vrindinne in leefdevolle
herinnering veur altied in ós hert

Same de leedjes zinge
schöd d’r mich nog eine in
dich nog un toet beer
now bin ik aevel aan de beurt
kom op man kloek d’r toch nog eine

Inens sleit de vastelaovend
mich in de bein
dao steit unne stool
noeits zoeë gelökkig gewaes
as met deze laege stool

Ik zet mich en begriep ‘t
dit is mier as unne stool
dit is as de slup van mam
allein vastelaovend en ik same
ózze Venlose vastelaovend is
zoeëwie de slup van mam

*************

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Roze wolk

    Als je niet-lopers vertelt dat je graag hardloopt krijgen ze vaak een meewarige blik in hun ogen. Waarom zou je jezelf pijnigen met zoiets saais? Dat is een grote misvatting, realiseerde ik me ook zondag weer tijdens 10 kilometer van de Kwaakerrun. Er gebeurt heel veel tijdens die vier rondjes door ‘t Ven, om je […]


  • Langere wachttijden operaties door personeelstekort VieCuri

    Ziekenhuis VieCuri heeft te maken met een personeelstekort. Met name OK-assistenten zijn schaars. Dat zorgt voor langere wachttijden en operaties die worden uitgesteld. ‘We vinden het vooral vervelend voor onze patiënten’, vertelt een woordvoerster van VieCuri. Schaarste in de operatiekamer Het probleem speelt vooral in de operatiekamers. Er is namelijk een tekort aan OK-assistenten, mensen […]


  • Een huis vol Venlose transportgeschiedenis

    Achter een anonieme voordeur van een huis in de Blerickse wijk Klingerberg vind je zo ongeveer de complete geschiedenis van de Venlose transport en logistiek. ‘Ik denk dat ik hier materiaal heb van wel 300 logistieke bedrijven met een Venlose oorsprong of link’, zegt eigenaar Marcel Naus. Modelvrachtauto’s Naus verzamelt al sinds de jaren ‘80 […]