De lach truukgebrach

Het zijn voor mij de dagen van Sjeep, sjeep, sjeep! en van Sjiengeleboem!. Het eerste liedje hebben we gezongen in de Nieuwe Scene. Op woensdag en donderdag verzorgde ik er op initiatief van Dementievriendelijk Venlo een voorstelling over òzze vastelaovend.

Bijna iedereen kende Sjeep, sjeep, sjeep!. In het liedje uit 1946 wordt op humoristische wijze de loftrompet gestoken over het iconische legervoertuig van de bevrijders. Vanuit Venlo verspreidde het zich als een olievlek over Limburg. In de eerste naoorlogse optochte reden de Raod van Elf en ’t Dreejspan mee in jeeps.

Vorige week vrijdag maakte Huub Beeren bij Nedinscoplein bekend dat Sjiengeleboem! weer op nummer één staat in de Vastelaoves Top 555. Het is een liedje van de vastelaovend van 1950. Na liefst 73 jaar dragen mensen het nog steeds mee in hun vastelaoveshert. Hoe bijzonder is dit!

De broers Lei en Sef Hendrickx schreven samen Sjeep, sjeep, sjeep!, Sef schreef Sjiengeleboem!. Ze hebben na de oorlog door hun humor de lach truukgebrach in de getraumatiseerde puinstad Venlo. Van de week had ik het erover met Sjors Bindels van Museum Van Bommel Van Dam. Hij liet me iets bijzonders zien. Op zijn linkerarm heeft hij een tatoeage, gezet in Barcelona. Weet je wat er staat? Sjiengeleboem!. 

Dinsdagavond laat kreeg ik een appje van V.V. De Moeraskwaakers. Morgen wordt een plaquette onthuld aan het voormalige woonhuis van de broers aan de Groethofstraat. Als blijvende herinnering aan het feit dat op die plek deze twee prachtige liedjes zijn geschreven. Leedjes veur de ieëwigheid onlosmakelik verbonde met òzze vastelaovend.

Wies besloèt un leefdesverklaoring

***********

De slup van mam

Jeugherinneringe
zien as vlindervleugels
aafbliève… inkelt werm blaoze

Op vlindervleugels truuk
nao de slup van mam
as-se dich pien hads gedaon
un bietje krank waas
noom mam dich op de slup
truuestend gelök
herinneringe wie vlindervleugels
zoeë tieër

Vastelaovend
same met vrinde en vrindinne
van noow en van vruuger
van heej en van boete
vrinde en vrindinne in leefdevolle
herinnering veur altied in ós hert

Same de leedjes zinge
schöd d’r mich nog eine in
dich nog un toet beer
now bin ik aevel aan de beurt
kom op man kloek d’r toch nog eine

Inens sleit de vastelaovend
mich in de bein
dao steit unne stool
noeits zoeë gelökkig gewaes
as met deze laege stool

Ik zet mich en begriep ‘t
dit is mier as unne stool
dit is as de slup van mam
allein vastelaovend en ik same
ózze Venlose vastelaovend is
zoeëwie de slup van mam

*************

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]