Dreej kiendjes

Last van een mentale inzinking na de vastelaovend? Nog steeds een beetje ziek? Sinds gisteren de thermostaat weer omhoog moeten draaien? Door alle ellende in de wereld de mismood gekregen? Dan heb ik een gouden tip.

Kijk morgen bij Omroep Venlo naar de documentaire over de beurs Boeken Steunen Mensen. Nee, beter gezegd naar de documentaire over de vrijwilligers van de grootste beurs voor tweedehands boeken in Nederland. Het is een samenballing van positieve energie. Je knapt er echt van op. 

Sinds jaar en dag zamelen vrijwilligers in Venlo en omgeving boeken in. Bij particulieren die kleiner willen gaan wonen. Of bij nabestaanden. Vaak zijn het boeken die gekoesterd werden. Ze gaan in vertrouwen mee naar Steyl. De onverkoopbare worden gerecycled. De meeste krijgen echter een volgend leven. Ze worden gerubriceerd en opgeslagen. In afwachting van geïnteresseerde ogen die lezend langs de regels gaan. Boeken en lezers komen samen op de Boekenbeurs.

Ook lp’s, singles en cd’s wachten op een nieuw luisterend oor. Sinds 2021 is er een aparte beurs voor geluidsdragers. De opbrengsten gaan naar humanitaire projecten. Vaak zijn het projecten voor kinderen in ontwikkelingslanden. Het is mooi om van de vrijwilligers te horen, dat het ze voldoening schenkt om de wereld een beetje beter te maken.

Kijken, morgen alzoeë.

Ik wil nog even met jullie terug naar de vorige week vrijdag. Ik was in de Beerendonck om stil te staan bij één jaar oorlog in Oekraïne. Albina Gizatova was de gastvrouw. Ze is negen jaar geleden van Oekraïne naar Nederland gekomen. Inmiddels is haar Nederlands perfect, ze spreekt bovendien Russisch en natuurlijk Oekraïens.

Diep aangrijpend was de minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog. Het peilloze verdriet was voelbaar. Albina las een brief voor van een Rus, die vanwege het regime naar hier was gevlucht. Het waren woorden van compassie, aevel ook van schaamte voor de Russische agressor. Onder de vluchtelingen waren baby’s, die op de arm van hun pappa of mamma zaten. Er blijken afgelopen jaar in de Beerendonck dreej kiendjes geboren te zijn: Adam, Dominique en Zlata. Hun hele leven zullen ze op bijzondere wijze verbonden blijven met Venlo.

Jaren geleden interviewde ik in de Beerendonck senioren over de gedwongen evacuatie in januari 1945 van de frontstad Venlo naar het hoge noorden. Het waren verhalen over rouw, ontheemding, angst, verdriet en heimwee. Verhalen die allewiels opnieuw geschreven worden in de Beerendonck.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]