Dubbele staaroperaties kunnen het best op één dag – ook bij VieCuri

Het is een van de vaakst uitgevoerde operaties in Nederland: de staaroperatie. Patiënten die geopereerd moeten worden aan beide ogen, kunnen dat het beste op dezelfde dag laten doen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+.

Een staaroperatie aan beide ogen werd eerder standaard uitgevoerd in twee operaties met twee weken daartussen. Nu blijkt uit onderzoek onder 850 patiënten dat een dubbele operatie op dezelfde dag net zo veilig is en niet tot meer complicaties of nadelen leidt. 

Voordelen

Daar staat tegenover dat het voor patiënten én ziekenhuizen veel voordelen biedt. Zo hoeven patiënten maar één keer naar het ziekenhuis voor een operatie en zitten ze doordat er geen tijdsverschil zit in de behandelingen, niet met verschillende druppelschema’s in de nazorg. Voor ziekenhuizen is het makkelijk te plannen, waardoor het scheelt in de kosten.

Miljoenen goedkoper

Volgens de onderzoekers kan het een winst opleveren tot wel 27 miljoen euro als een dubbele oogoperatie op dezelfde dag de norm wordt. Nu is deze procedure wel al in een deel van de ziekenhuizen een optie. Bij VieCuri is de dubbele staaroperatie deze maand voor het eerst uitgevoerd.

Budget

Het vergt namelijk wel logistiek wat om de dubbele oogoperatie mogelijk te maken. De onderzoekers hebben nu budget gekregen om de procedure in alle ziekenhuizen die de behandeling in Nederland doen mogelijk te maken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]