Het kastje stond al tientallen jaren in het Missiemuseum Steyl. Toen het recent werd opengemaakt bleek het een botanische schat van honderd jaar oud te bevatten.
We hebben het over het herbarium van pater Martin Gusinde. De verzameling gedroogde planten vergaarde hij op missie in Chili. Terug in Steyl werden de planten in kranten gewikkeld en bewaard. Zo zorgvuldig dat de verzameling bijna alweer was vergeten.
Eigen collectie
We wisten wel dat dat die er was, maar er was de afgelopen tientallen jaren geen capaciteit om precies te onderzoeken wat het museum eigenlijk in huis had’, zegt conservator Paul Voogt. Het Missiemuseum heeft de afgelopen twee jaar een flinke professionaliseringsslag gemaakt en dat betekent dat er nu wel een team is dat alle delen van de collectie in beeld kan brengen en ontsluiten voor het grote publiek.
Uniek voor Europa
Voor de verzameling van Gusinde kwam milieubiologe Daniela Salazar Rodriguez vanuit Chili naar Steyl. ‘Deze verzameling is verbazingwekkend. Je kijkt rechtstreeks naar het verleden en de planten zijn opmerkelijk goed bewaard’, vertelt ze. ‘De collectie telt enkele bijzondere exemplaren die je in geen enkel ander Europees museum ziet.’
Schedels
Voor Rodriguez is het onderzoek naar het herbarium van de pater een startpunt voor verder onderzoek naar de vegetatie in haar land. Maar de zoektocht in het Missiemuseum Steyl is ook nog lang niet voorbij. Daarbij wordt ook nadrukkelijk gekeken hoe het museum aan de spullen is gekomen. ‘Dat is nu natuurlijk een actueel thema. Wij richten ons in eerste instantie op potentieel controversiële stukken. Zo zijn we in het bezit van een collectie schedels waarvan we nu onderzoeken waar ze precies vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn verworven. Wanneer we dat duidelijk hebben gaan we daar ook het gesprek over aan met het land van herkomst’, zegt Voogt.
Leave a Reply