Näöler des Vaderlands

Over het algemeen sta ik positief in het leven. Ondanks ‘De toestand in de wereld’ om Mr. G.B.J. Hiltermann te citeren, een radio-icoon uit mijn jeugd. Mei ben ik zelfs té positief. Om de balans te herstellen, kijk ik dan naar de Näöler des Vaderlands.

We noemen hem thuis ook wel eens de Moelende Marmot. Wie hij is? Ken! Johan Derksen, natuurlijk. Als die op dreef is, moet je aevel oppassen. Je glas wijn kan via astrale golven zo maar in een glaas aek veranderen. Derksen heeft ’t näöle tot kunst verheven. Het heeft hem geen windeieren gelegd. ‘t Stedje komt er aevel genadig vanaf. De Näöler des Vaderlands is onregelmatig klant bij Sounds. Volgens Derksen de beste platenzaak van Nederland. Omdat ze er naast zijn favoriete blues ook veel soul, country, rock en sixties hebben staan. 

Ben benieuwd of hij op 22 april naar Venlo komt. Het is dan namelijk Record Store Day. De internationale feestdag van het vinyl. Met live optredens in Sounds. Ik kijk uit naar DeWolff, een topband uit Limburg. De dag begint al om half tien met de talentvolle Jop Dorris. Hopelijk zingt hij If only I, een bewerking van het meest succesvolle Venlose leedje oeits: Och waas ik maar beej mooder thoès gebleve. Record Store Day belooft kortom weer bijzonder te worden.

Nu ik het toch over Limburgse muziek heb. Wie kent niet ’t Kepelke van de Venlose troubadour Harry Bordon? Bert van den Bergh noemt het het mooiste liedje ooit voor een moeder geschreven. Joost Bogaerts – Joost van Joost en Josje zoeëgezag – vertelde me van de waek, dat van dit leedje veur de ieëwigheid een speeldoosje wordt gemaakt. Er wordt contact gezocht met Jenny Arean om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Zij is namelijk de bonusdochter van Harry Bordon.

Iets gans anders. Joseph, de beer van het Missiemuseum op Steyl, heeft er een collega bij. In een etalage aan de Sloterbeekstraat staat een opgezette leeuw. Hij draait zijn kop, rolt met de ogen en spert zijn vervaarlijke leeuwenbek open. Het is in het grote pand naast coffeeshop Nobody’s Place. Is daar niet ooit De Witte Hal begonnen? De wat aandoenlijke leeuw is het visitekaartje van het AgraGames CoinOpMuseum, dat er gevestigd is. Het is een privémuseum met muntapparaten vanaf 1870, zoals flipperkasten, jukeboxen en etalagedisplays. Een fors uit de hand gelopen hobby, kreeg ik de indruk. Het is geopend voor individuele bezoekers op de eerste vrijdag van de maand. Ik ben razend benieuwd en heb me aangemeld voor een bezoek.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]