Neksfiete door d’n haof

Agenda bij de hand? Nee, dan wacht ik even. Zo, we moeten namelijk een belangrijke datum vastleggen. Zaterdag 6 mei. Ik zie de kenners nu al enthousiast ja knikken, die hebben de dag al vastgelegd.

De eerste zaterdag in mei is de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren. Neksfiete door d’n haof schijnt gezond te zijn in elk opzicht. Voor de liefhebbers dan. Voor mij is het gaar niks, neks achter bijvoorbeeld een grasmaaier. Maar goed, iedereen ’t zient. We hebben trouwens geen haof, wel planten en struiken in potten en kuipen. Gisteren is het morellenboompje gaan bloeien. Aan de jonge blaadjes van de hortensia knabbelt nu al weer ongesiefer. Een soort witte luizen. Om ze te gaan bestrijden in mijn bloeëte kont? Aan miene hak, zag Koeëba!  

Waar ik me wel volop zal storten als tuinier – die principieel weigert een korte fleur te dragen zelfs tijdens een hittegolf – is de Nationale Zaaidag. Die is de volgende week zaterdag. Nooit van gehoord? Het is een initiatief van The Pollinators. De organisatie streeft naar een gezonde omgeving voor bijen, hommels en vlinders. Daar gaat het slecht mee. Un gas jaor truùk was ik euver de päöl, in het Infozentrum Krickenbecker Seen. Ik las er een verhaal over de schrikbarende teruggang van het aantal insecten in Duitsland. Die zal echt niet stoppen bij de Keulse Barrière of de Herungergrens.

De achterliggende gedachte van de Nationale Zaaidag is het aantal wilde planten op te schroeven, zodat insecten meer levenskans krijgen. Onder het motto ‘Voer de bij bij’ kun je op verschillende plekken gratis een zakje inheems en gifvrij bloemenzaad ophalen. Het is een mengsel van onder meer wilde marjolein, slangenkruid, wikke en leeuwentand. Ook in Venlo en Blerick zijn afgiftepunten.

We blijven nog even in tuinsferen. Oetintelik is deze week dan toch het doek gevallen voor de Floriade. Geen gemeente of regio, die nog happig is het te organiseren. Dat de Floriadevlag definitief is gestreken, was landelijk nieuws. Heel nadrukkelijk werd ook ’t stedje ten tonele gevoerd. Met het optimisme tot na afloop van directeur Paul – nondejuke – Beck en het echec toen de echte eindafrekening bekend werd. Een miljoenenverlies, over hoeveel precies lopen de meningen uiteen. Pijnlijk allemaal. Ik ben nooit meer op het Floriadeterrein gaan kijken. Het schijnt prachtig te zijn. Kans dat ik er binnenkort kom. Met het zakje van ‘Voer de bij bij’.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]