Oèt d’n aek dreije

We beginnen met een huiskamervraag. Wat is in deze periode de moeëjste straot van Venlo? Zo meteen het antwoord. Vandaag start de Museumweek. Met overal in het land extra activiteiten. Aevel… ik heb afgelopen woensdag al een museale ervaring gehad, waarvan ’t mich nog duzelt.

Ik had het er al over in de vorige ‘Aevel’. Aan de Sloterbeekstraat ligt het AgraGames CoinopMuseum. Afgelopen woensdag was ik welkom bij Peter Schneider en zijn medewerkers. Samen met Guus Benders, die het is gelukt een interessante reportage oèt d’n aek te dreije uit dik twee uur filmmateriaal. Span heej: Omroep Venlo – Automatenmuseum na twaalf jaar open voor publiek. Mijn werkzame leven ligt in het Goltziusmuseum en het Limburgs Museum. Daarnaast heb ik in mijn vrije tijd tig musea bezocht. De Museumkaart wordt van mij nog steeds niet rijk. Wat we woensdag zagen, overtreft bijna alles. Het AgraGames CoinopMuseum verwacht je in een wereldstad. In Tokyo, Seoul, Berlijn, New York of Londen. Aevel niet aan de Sloterbeekstraat in Venlo-Zuid. 

Wat hebben we vorig jaar moeten lachen over de mediacampagne Venlo Wereldstad. Dat ’t stedje zich op die manier op de kaart wilde zetten. Hilarisch toch? Nou, niet helemaal, moet ik na het bezoek aan het automatenmuseum zeggen. Ga het zien. Het is iedere eerste vrijdag van de maand open voor individuele bezoekers.

De moeëjste straot van Venlo ligt in Genuuje, alzoeë. De rijen sierkers in de Karbindersstraat staan noow in volle bloei. Een prachtgezicht. In Japan wordt op veel plaatsen in deze tijd van het jaar een sakura-festival georganiseerd. Het behoort tot de kern van de Japanse cultuur. Massaal trekt men eropuit om te gaan genieten van de kersenbloesem. Die is bekend over de hele wereld omdat er prachtige foto’s van worden genomen en verspreid. Met opnieuw in het achterhoofd de campagne Venlo Wereldstad, wil ik een lans breken voor de Karbindersstraat in Genuuje. Zeker ook omdat in de wijk het van origine Japanse bedrijf Canon is gevestigd.

We kwamen donderdag door de Karbindersstraat, omdat we op weg waren naar ’t Kepelke van Genuuje. Deze bijzondere plek inspireerde de Venlose zanger Harry Bordon tot het schrijven van het welbekende ’t Kepelke. Sinds deze week is er een speeldoosje met dit melodietje. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan deken Jos Spee. Hij vertelde dat het liedje mensen raakt. Het wordt vaak ten gehore gebracht bij het afscheid van een moeder. Harry Bordon schreef ‘t Kepelke zeventig jaar geleden, het ontroert nog steeds. Dan heb je iets bijzonders nagelaten.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]