OGVO kiest deze zomer definitief voor scheiding onderbouw en bovenbouw

Als onderwijskoepel OGVO doorgaat op de huidige voet dan stevent die af op een faillissement, aldus de koepel zelf. Om hetzelfde brede onderwijsaanbod voor Venlose leerlingen te garanderen is daarom een koerswijziging nodig. Die gaat uit van een gescheiden onder- en bovenbouw.

Met die boodschap heeft OGVO drie mogelijke scenario’s laten doorrekenen op haalbaarheid en betaalbaarheid. Eerder ontstond er nog veel ophef na de aankondiging dat onder- en bovenbouw van de drie middelbare scholen binnen de gemeente Venlo van elkaar gescheiden zouden worden.

Doorgerekend

Behalve de toen gepresenteerde optie van twee onderbouwlocaties en één bovenbouwlocatie in Venlo, is ook een optie met één onderbouw- en één bovenbouwlocatie en die van twee volledige campussen met een volledig aanbod onderzocht. Deze drie opties zijn ook doorgerekend door een extern bureau. Met de uitkomsten van dat onderzoek wordt nog voor het nieuwe schooljaar een keuze gemaakt.

Breed aanbod

Een afvaardiging van OGVO benadrukt dat een breed onderwijsaanbod als basis is genomen voor de te nemen koers. ‘We willen het rijke keuze-aanbod dat we nu hebben garanderen. Maar dan moeten we het anders organiseren. Als je drie campussen overeind wil houden, dan zou dat per definitie een verschraling betekenen. Dat betekent concreet dat je dus niet meer 8 profielen op vmbo en alle keuzes voor havo-vwo kunt aanbieden die we nu wel aanbieden. En dat willen we per se niet’, zegt Han ter Reegen. Hij is directeur van College Den Hulster en vormt samen met twee andere OGVO-medewerkers een programmateam dat de drie mogelijke scenario’s heeft onderzocht.

Geen twee campussen

Hetzelfde aanbod overeind houden op twee campussen, is ook geen haalbare kaart. Dat is wel een onderzocht scenario ‘Maar dit blijkt niet betaalbaar te zijn op de lange termijn’, zegt Ter Reegen. Alleen de twee andere scenario’s met een gescheiden onder- en bovenbouw geven een haalbaar en betaalbaar toekomstperspectief.

Los van huidige gebouwen

De nieuwe koers staat los van de huidige gebouwen en locaties, benadrukt het programmateam. Pas nadat er een nieuwe stip op de horizon is gezet, kan worden gekeken naar de vereisten voor huisvesting en andere randvoorwaarden, zo is de gedachte.

Pas nieuwe afspraken gemaakt

Opmerkelijk daarbij blijft wel dat slechts anderhalf jaar geleden een totaal ander toekomstscenario is vastgesteld. OGVO presenteerde daarbij een businesscase en een huisvestingsplan die wel uitgaan van drie campussen voor de komende decennia. De gemeente en OGVO hebben hiervoor samen afspraken gemaakt. De gemeenteraad en het ministerie van Onderwijs hebben hiervoor goedkeuring gegeven. De gemeente staat op basis van deze afspraken garant voor een bedrag van 60 miljoen euro.

Voortschrijdend inzicht

Controller Lavinja Sleeuwenhoek, die ook lid is van het programmateam, zegt dat er sprake is van voortschrijdend inzicht. ‘De prognoses voor leerlingenaantallen zijn naar beneden bijgesteld. Als we op dezelfde koers door zouden gaan, betekent dit dat we afstevenen op een faillissement.’ Dat er zo kort na de gemaakte afspraken met de gemeente nu nieuwe afspraken moeten worden gemaakt is jammer, maar noodzakelijk. ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.’

Past niet bij afspraken

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente deze week is bijgepraat door de OGVO-bestuurder. De gemeente wacht nog op het rapport met de financiële doorrekeningen – ook Omroep Venlo heeft dit nog niet kunnen inzien. ‘De noodzaak om maatregelen te nemen is niet nieuw. (..) De gemeente Venlo is al lang van mening dat OGVO tot de uitvoering van passende maatregelen moet komen’, schrijft de gemeente in een reactie. Wel wijst de woordvoerder erop dat de informatie die mondeling gedeeld is niet past binnen de doordecentralisatieovereenkomst die OGVO en de gemeente samen hebben gesloten.

Voor nieuwe schooljaar keuze maken

Nog voor het eind van de zomervakantie wil het bestuur van OGVO nu een keuze maken uit de twee overgebleven scenario’s. Vervolgens zal de gemeente goedkeuring moeten geven. Komend schooljaar zal er dus nog niet veel veranderen, zo is de verwachting. Maar op termijn zeker wel.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]