Raadsvragen over Claessen: ‘Waarom greep gemeente niet in?’

De Venlose raadsfractie van D66 heeft donderdagmorgen een lange lijst vragen gesteld aan het gemeentebestuur na het nieuws over grootschalige milieu- en arbeidsmisstanden bij reinigingsbedrijf Claessen Tankcleaning.

Aanleiding is een artikel waarin NRC onthult dat het bedrijf gevaarlijke chemicaliën als benzeen loost op het riool, en dat het personeel onder onveilige omstandigheden moet werken met de nodige bedrijfsongevallen tot gevolg.

Andere bedrijven

De fractie wil met name weten hoe het kan dat de gemeente niet heeft ingegrepen, terwijl er al lange tijd signalen zijn dat het bedrijf regels overtreedt. Ook is D66 benieuwd of binnen de gemeente nog meer bedrijven zijn die een milieurisico kunnen vormen door gebrekkig toezicht en afwezige handhaving.

Falend beleid

Volgens D66-raadslid Marc Vervuurt is er sprake van een ‘chaotisch beeld van ernstige arbeids- en milieumisstanden, falend controlerend beleid, instanties die niet in (durven) grijpen, en het achter de feiten aan lopen van instanties.’ Hij wil weten hoe het gemeentebestuur dit ziet, en hoe burgemeester en wethouders ervoor gaan zorgen dat dit in de toekomst beter gaat.

Rechtszaak

Ook worden er vragen gesteld over een vermeende rechtszaak die het bedrijf tegen de gemeente zou hebben gevoerd. ‘Volgens bronnen is er in de voorbije jaren mogelijk een juridische zaak gevoerd uit monde van Claessen Tankcleaning tegen de gemeente Venlo over het delen van privacygevoelige informatie van Claessen Tankcleaning met derden’, stelt D66 in de schriftelijk ingediende vragen. De fractie wil weten of deze zaak inderdaad bestaat en wat de uitspraak hiervan is. Opmerkelijk is dat deze rechtszaak niet wordt genoemd in het NRC-artikel. Zo’n zaak zou suggereren dat het bedrijf de misstanden actief onder de pet wil houden, stelt L1.

Dwangsom

D66 wil verder weten waarom de gemeente wel heeft gedreigd met een dwangsom, maar die nooit heeft opgelegd. De gemeente geeft in het krantenartikel toe dat het ‘onvoldoende heeft doorgepakt’ in deze zaak, en dat het te lang vertrouwen had ‘in de goede bedoelingen van het bedrijf.’

Een woordvoerder van de gemeente laat aan Omroep Venlo weten niet bij andere media te reageren op vragen over dit onderwerp. 

Lees meer

'Venloos bedrijf laat kankerverwekkende stoffen Maas in lopen'

'Venloos bedrijf laat kankerverwekkende stoffen Maas in lopen'

Bij het Venlose bedrijf Claessen Tankcleaning vinden al jaren grote misstanden plaats. Werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Die stoffen stromen ook de Maas in.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]