Remmiedemmie

Het Julianapark uig weer groen. Groener dan andere jaren. Door Stereo Sunday en het Zomerparkfeest had de verwoestijning er wederom toegeslagen.

Na de festivals is aevel een mengsel gezaaid van gras en klaver. Met in de kortste keren een prachtig resultaat. Het park is nog nooit zo groen geweest vóór het vrijwilligersfeest, de traditionele afsluiting van het Zomerparkfeest-seizoen.

Over woestijnen gesproken. Veur altied VVV’er Vito van Crooij gaat voetballen in Saoedi-Arabië. Wat heb ik genoten van zijn inzet tijdens zijn jaren in De Koel. Sparta ben ik via ESPN gaan volgen, omdat Vito er speelde. Nu moet ik uitzoeken of ik wedstrijden van zijn nieuwe club kan zien, Al-Wehda uit Mekka.

Iets anders. Vandaag en morgen staan in het teken van de landelijke Open Monumentendag. Twee dagen alzoeë en toch heet het geen Open Monumentenweekend. Raadselachtig. Tips voor de kenners: morgen verzorg ik een lezing in de Mostartschoeël. Dit weekend aevel was ik graag Amsterdammer in deeltijd geweest.

Het thema van Open Monumentendag aldaar is een onderwerp dat mij aan ’t hert geit: de bruine kroeg. Het traditionele café gaat ten onder. ’t Kefee met een kastelein of kasteleinse die er altijd is. Met voor de vaste klanten een stamtafel of hoek van de bar om te näöle. Een café zonder keiharde remmiedemmie-muziek, zodat het genäöl ook door slechthorenden kan worden gevolgd. Een horeca-etablissement waar hartelijk wordt gelachen, wanneer iemand rooibosthee of cappuccino met havermelk bestelt.

Ik wil jullie nazomer-weekend niet vergallen met onheilspellende cijfers en doemscenario’s. Aevel… marktonderzoeker Locatus heeft een landelijke inventaris opgemaakt. Sinds 2010 is het aantal bruine kroegen spectaculair gedaald van 8.400 naar 5.000. Ook in ‘t stedje zijn er traditionele kefees verdwenen. Het is een catastrofe die zich onder onze ogen voltrekt. Laat het op je inwerken.

De Gaaspiep is er gelukkig nog, maar ik mis bijvoorbeeld De Witte in de tijd dat het het originele huiskamercafé was. Vraag. Wie van jullie heeft nog aan de teek gezeten in De Piep beej Jan van De Piep? Eveneens onvergetelijk: De Capri van kasteleinsechtpaar Ben en Mientje Bastiaans. Het interieur met veel skai was ooit modern en werd tijdloos.

Cafés van de teruggespoelde tijd die je omarmden en opslokten. Waarachtige horeca-monumenten waar gezelligheid en gastvrijheid met een hoofdletter G werden geschreven. Ik mis ze in ‘t stedje.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]