De Tegelse auteur Gertie Schouwenberg komt met een nieuw boek. Hierin brengt ze een ode aan haar grootouders, of eigenlijk aan alle Tegelse grootouders die leefden tussen 1770 en 1970.
Speeltuin Klein Zwitserland, Tegelen in oorlogstijd, schutterijen, duivensport, sigarenfabrieken, de SPAR, de bewaarschool en het katholieke leven. Het zijn enkele onderwerpen die veel herinneringen oproepen in het leven van de oudere inwoners van Tegelen en Steyl. Schrijfster Gertie Schouwenberg brengt deze onderwerpen tot leven in haar boek. Dit doet ze aan de hand van onderzoek naar de stamboom van haar familie: de familie Schouwenberg en de familie Op het Veld.
Huub en Doortje
‘De geschiedenis van de grote vorsten en veldheren kennen we nog wel. De geschiedenis van de gewone man en vrouw op straat wordt vergeten’, zegt Schouwenberg. In het boek begint de Tegelse bij het levensverhaal van haar ouders. ‘Mijn ouders Huub Schouwenberg en Doortje op het Veld bieden me met hun jeugdherinneringen een dynamische blik op het leven van mijn (over)grootouders. Een leven dat het waard is om verteld te worden.’
Generatiegenoten
In het boek geeft de Tegelse een tijdsbeeld van Tegelen van 1770 tot 1970. ‘Het leven van mijn grootouders lijkt veel op het leven van hun generatiegenoten’, zegt Schouwenberg. ‘Er waren grote arbeidersgezinnen en de mannen werkten in de fabrieken in Tegelen. Deze mensen leven niet meer en hun graven zijn geruimd. Dat is niet het geval voor de rijke families. De families Laumans, De Rijk, Van Basten-Batenburg, Kurstjens en Teeuwen liggen er groots bij op de dodenakker. Hun naam klinkt bovendien ook vandaag menig Tegelenaar bekend in de oren. Als hofleveranciers van burgemeesters en fabrikanten duiken ze overal op in de lokale historie’, aldus Schouwenberg.
5 mei
Het boek Tegelen van Opa en Oma is gemaakt in samenwerking met de Heemkundige Kring Tegelen. Vanaf 5 mei is het te koop en ligt het in de boekwinkels en bij de KOSO aan de Grotestraat in Tegelen
Leave a Reply