Unne smeet

Eerst een tip. Voor liefhebbers van een park, waar het echt rustig is. Van de waek was ik op de Algemene Begraafplaats aan de Wylrehofweg. Je hoorde er alleen de vogeltjes.

Vooral het oude gedeelte is prachtig met de grafmonumenten en loofbomen. ’t Kerkhaof is een weldaad. Een medewerker vertelde enthousiast over het werken op deze bijzondere plek in ’t stedje. Voor hem was het na een drukke baan en burn-out aanvankelijk moeilijk geweest. De rust aevel oètintellik een zegen. 

Met Maurice Peters heb ik het graf bezocht van zijn vader Felix, de zenger van onder meer Sjiengeleboem! en Blauwe Auge. Aevel ook van het vrijwel onbekende De Blauwe Neuze, waarvan de tekst door Harry Bordon is geschreven. Er viel mij iets op. Grafvelden die tot voor een aantal jaren vol lagen, zijn grotendeels geruimd. Ik kreeg niet de indruk, dat er evenveel nieuwe graven zijn bijgekomen. Loopt ’t kerkhaof leeg?

Opvallend deze week. Op de ene plek is het gras stukken groener dan op een andere. Voor het Limburgs Museum is het zelfs groener dan groen. En perfect gemaaid, net een biljartlaken. De terreinknecht van De Koel zal er jaloers op zijn. Op unne smeet ervan, rond de fontein op het Koninginneplein, is het gras verdord of al helemaal weg. De verwoestijning heeft er toegeslagen. De oorzaak van het in het oog springend verschil? Oranjekoorts. Willem-Alexander opende gisteren in het Limburgs Museum de tentoonstelling Slaags aan de Maas. De Zonnekoning en Oranje. 

Het is een interessante expositie met als centraal thema het Beleg van Maastricht 350 jaar geleden door de Franse koning Lodewijk XIV. De aanval slaagde, de vestingstad viel in handen van de Fransen. De Zonnekoning in hoogsteigen persoon was erbij. Op veilige afstand. Hij volgde de schermutselingen vanuit een luxe tent en naar verluidt in gezelschap van een maîtresse. Wat duidt op manoeuvres van geheel andere aard dan militaire. Historisch geïnteresseerde Sjenge zullen aevel nao ’t stedje moeten afreizen om de tentoonstelling te zien. An sich een goede zaak in het kader van horizonverbreding. O ja, er hangt een groot ruiterportret van Lodewijk XIV, dat de herinnering aan het beleg vast moeten houden. De Zonnekoning staalt op een drag queen avant la lettre.

Ik had het over De Koel, toch? Wat al eerder als gerucht rondwaarde, kwam afgelopen week in de media naar buiten. VVV verkeert financieel gezien in zwaar weer. Dreigt een stuurloos schip te worden. Paniek alzoeë en dat terwijl het bier helemaal niet op is.

Wies ‘t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]