In Steyl klinken de glazen binnenkort op een nieuw duurzaam biertje. Medeoprichter Saar Gansner van de kloosterbrouwerij kwam voor haar afstudeerproject op het idee voor een circulair broodbier, om verspilling tegen te gaan.
Door het ombrouwen van oud brood naar bier wil de studente de productie van de kloosterbrouwerij verduurzamen.
Broodbier
Bierbostel is een van de restproducten die vrijkomen tijdens het brouwen van bier. Omdat het zonde is om het bostel dat rijk is aan voedingsstoffen zomaar weg te gooien, gaat bij de Kloosterbrouwerij Steyl een gedeelte van het restproduct naar de bakker om verwerkt te worden tot brood. Daar hield het tot nu toe op. ‘Ik heb tijdens mijn project geleerd dat er heel veel brood wordt verspild, het is een van de meest verspilde producten in Nederland,’ vertelt Saar Gansner. Ze vond het zonde om te zien dat het brood en daarmee een gedeelte van het bostel toch verloren ging. Daar besloot ze een oplossing voor te vinden: ‘Dat was dus om het oude brood terug in de bierketel stoppen.’
Afstudeerproject
Hoewel het circulaire bier eigenlijk in het leven werd geroepen voor haar afstudeerproject, zag Saar dat er veel interesse in het product bleek te zijn. ‘Ik zette het op de socials van de kloosterbrouwerij en toen kregen we veel vragen over wanneer het te koop zou zijn.’ Dat was ook voor vader Paul Gansner een reden om toch weer aan het werk te gaan met het broodbier. ‘We hebben het recept eigenlijk pas twee tot drie keer gebrouwen,’ vertelt hij. ‘We willen het recept nog gaan testen bij een aantal panels voor we het echt op de markt brengen.’
Kloosterbrouwerij
Het vader- en dochterduo runt samen de kloosterbrouwerij, na haar afstuderen hoopt Saar dan ook haar werk met het broodbier voort te kunnen zetten. Het broodbier van de brouwerij is volgens de studente niet alleen bijzonder omdat het duurzaam is maar ook omdat het een echt Steyler bier is. ‘Veel andere ingrediënten komen uit de kloostertuinen zelf, bijvoorbeeld de honing van de imker. Maar we hebben ook de likeur van de rector van het klooster erin verwerkt,’ vertelt ze. ‘Daar zijn we ook erg trots op.’
Leave a Reply