Venlo wil gaan voor derde ronde leningen voor zonnepanelen

Er komt een derde ronde waarin burgers een gemeentelijke lening kunnen afsluiten voor de aanleg van zonnepanelen op particuliere daken. Mits daar voldoende vraag naar is. Dat zegde wethouder Marij Pollux (Duurzaamheid, GroenLinks) woensdagavond toe aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad vergaderde over een krediet van 3,3 miljoen euro waarmee nog eens 750 huizen van zonnepanelen voorzien kunnen worden. 

Kleine beurs

Venlo stelde vorig jaar al een krediet van 3,2 miljoen beschikbaar waarmee particulieren geld konden lenen van de gemeente om zonnepanelen aan te leggen. Binnen twee jaar moesten daarmee 750 huizen van panelen worden voorzien. De gedachte was dat het zo ook voor particulieren met een kleine beurs aantrekkelijk werd om te verduurzamen. Omdat de lening een looptijd van 15 jaar heeft, profiteert de woningeigenaar ook meteen van de opbrengsten van de panelen. 

Tweede ronde

Het krediet werd dus voor twee jaar beschikbaar gesteld, maar na opening van de inschrijving in december vorig jaar hebben al 775 mensen zich gemeld voor een lening. Omdat het sowieso de bedoeling was om bij succes het project met nog eens twee jaar te verlengen, besloot de gemeente niet af te wachten en nu opnieuw een miljoenenkrediet beschikbaar te stellen. Daarmee moeten in een tweede ronde nog eens 750 woningen van zonnepanelen voorzien kunnen worden.

Derde ronde

Een raadsmeerderheid was woensdagavond van mening dat wanneer de belangstelling voor de tweede ronde ook weer groot is, het college met een voorstel voor een derde ronde leningen moet komen. Concreet: wanneer de tweede ronde aanvragen met 75 procent is gevuld, moet er vanuit het college een voorstel voor een derde ronde komen. Dat gaat de wethouder dus ook doen. ‘In dat geval zal ik voor een krediet naar de gemeenteraad komen en ik hoop dat dit heel snel zal zijn’, verwoordde wethouder Pollux het. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Roze wolk

    Als je niet-lopers vertelt dat je graag hardloopt krijgen ze vaak een meewarige blik in hun ogen. Waarom zou je jezelf pijnigen met zoiets saais? Dat is een grote misvatting, realiseerde ik me ook zondag weer tijdens 10 kilometer van de Kwaakerrun. Er gebeurt heel veel tijdens die vier rondjes door ‘t Ven, om je […]


  • Langere wachttijden operaties door personeelstekort VieCuri

    Ziekenhuis VieCuri heeft te maken met een personeelstekort. Met name OK-assistenten zijn schaars. Dat zorgt voor langere wachttijden en operaties die worden uitgesteld. ‘We vinden het vooral vervelend voor onze patiënten’, vertelt een woordvoerster van VieCuri. Schaarste in de operatiekamer Het probleem speelt vooral in de operatiekamers. Er is namelijk een tekort aan OK-assistenten, mensen […]


  • Een huis vol Venlose transportgeschiedenis

    Achter een anonieme voordeur van een huis in de Blerickse wijk Klingerberg vind je zo ongeveer de complete geschiedenis van de Venlose transport en logistiek. ‘Ik denk dat ik hier materiaal heb van wel 300 logistieke bedrijven met een Venlose oorsprong of link’, zegt eigenaar Marcel Naus. Modelvrachtauto’s Naus verzamelt al sinds de jaren ‘80 […]