Venlo wil gaan voor derde ronde leningen voor zonnepanelen

Er komt een derde ronde waarin burgers een gemeentelijke lening kunnen afsluiten voor de aanleg van zonnepanelen op particuliere daken. Mits daar voldoende vraag naar is. Dat zegde wethouder Marij Pollux (Duurzaamheid, GroenLinks) woensdagavond toe aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad vergaderde over een krediet van 3,3 miljoen euro waarmee nog eens 750 huizen van zonnepanelen voorzien kunnen worden. 

Kleine beurs

Venlo stelde vorig jaar al een krediet van 3,2 miljoen beschikbaar waarmee particulieren geld konden lenen van de gemeente om zonnepanelen aan te leggen. Binnen twee jaar moesten daarmee 750 huizen van panelen worden voorzien. De gedachte was dat het zo ook voor particulieren met een kleine beurs aantrekkelijk werd om te verduurzamen. Omdat de lening een looptijd van 15 jaar heeft, profiteert de woningeigenaar ook meteen van de opbrengsten van de panelen. 

Tweede ronde

Het krediet werd dus voor twee jaar beschikbaar gesteld, maar na opening van de inschrijving in december vorig jaar hebben al 775 mensen zich gemeld voor een lening. Omdat het sowieso de bedoeling was om bij succes het project met nog eens twee jaar te verlengen, besloot de gemeente niet af te wachten en nu opnieuw een miljoenenkrediet beschikbaar te stellen. Daarmee moeten in een tweede ronde nog eens 750 woningen van zonnepanelen voorzien kunnen worden.

Derde ronde

Een raadsmeerderheid was woensdagavond van mening dat wanneer de belangstelling voor de tweede ronde ook weer groot is, het college met een voorstel voor een derde ronde leningen moet komen. Concreet: wanneer de tweede ronde aanvragen met 75 procent is gevuld, moet er vanuit het college een voorstel voor een derde ronde komen. Dat gaat de wethouder dus ook doen. ‘In dat geval zal ik voor een krediet naar de gemeenteraad komen en ik hoop dat dit heel snel zal zijn’, verwoordde wethouder Pollux het. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]