Venlo zet in op hospita’s in strijd tegen kamernood

De gemeente Venlo gaat in de strijd tegen het tekort aan kamers voor studenten inzetten op hospita's. 'Daarmee zou je lucht kunnen verschaffen op de woningmarkt', zegt wethouder Erwin Boom (PvdA, Kennisinfrastructuur).

‘Mensen met een eigen woning moet je de ruimte geven een kamer te verhuren aan een student wanneer ze dat willen. Dit type van kamerverhuur is natuurlijk ook uitermate geschikt voor studenten. Het is niet zo dat het op dit moment in ons huidige beleid niet mag. Het is een kwestie van actief op deze mogelijkheid wijzen en mensen daar bewust van maken’, zegt Boom.

De hospita is zeker niet uitgestorven

Een hospes of hospita (de vrouwelijke variant van hospes) verhuurt een of meerdere kamers in de eigen woning. Gemeenschappelijke voorzieningen zoals de keuken, douche en toilet worden gedeeld. Een hospita mag haar kamer aan maximaal 1 volwassene verhuren, alleen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap mogen er 2 volwassenen op een kamer wonen. Vroeger was het voor studenten en werkenden een ideale manier om in een stad goedkope woonruimte te vinden. Met de opkomst van de studentenhuizen is het huren van een kamer bij een hospita minder gebruikelijk geworden, maar uitgestorven is de hospita zeker niet. 

Internationale studenten

Venlo studentenstad kampt met een chronisch tekort aan studentenkamers. En dat is voor de opleidingen een groot probleem, aangezien die veelal mikken op internationale studenten. ‘Willen we een stad voor internationale studenten blijven, is het van belang dat we kamers gaan realiseren’, zegt Boom. 

Maximaal bouwen

De wethouder constateert ook dat Venlo op dat gebied momenteel de wind tegen heeft. Woningnood is immers niet een exclusief Venloos probleem. ‘We kunnen als gemeente niet beslissen voor particuliere verhuurders om aan studenten te verhuren. Bij woningnood is het voor verhuurders vaak financieel aantrekkelijker om aan particulieren te verhuren in plaats van aan studenten’, zegt Boom. In een zoektocht naar meer kamers voor studenten komt Venlo dus uit bij hospita’s. Verder wil de gemeente maximaal gaan bouwen. Boom wijst op bouwplannen voor het voormalige kazerneterrein en veilingterrein. ‘Daar is ook sprake van het bouwen van studentenkamers. Als gemeente moet je inzetten op het maximaal haalbare. Als de plannen voor de kazerne uitgaan van tussen de 70 en 130 kamers, moeten we als gemeente gaan voor 130.’ 

Wethouder Erwin Boom deed zijn uitspraken in een interview met Omroep Venlo over de ontwikkeling van Venlo als studentenstad. Een uitgebreide reportage daarover is vanavond te zien in Het Nieuws. 

Lees meer

Kamernood in Venlo: overnachten op een vakantiepark of bij de daklozenopvang

Kamernood in Venlo: overnachten op een vakantiepark of bij de daklozenopvang

Venlo kampt met een chronisch gebrek aan studentenkamers. Dat betekent concreet dat er op dit moment vijftig internationale studenten op een wachtlijst voor een studentenkamer staan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]