Venloop presenteert topveld voor komende editie

De regerend Nederlands kampioen op de marathon en 10 kilometer, Khalid Choukoud, staat opnieuw aan de start van halve marathon bij de Venloop eind deze maand.

Choukoud is met een persoonlijk record van 61.53 de snelste Nederlander op de startlijst. En met zijn tijd van 62.31 minuten in 2015 is hij bovendien ook nog altijd de snelste Nederlandse deelnemer ooit aan de Venloop. Hij neemt het op tegen een sterk Nederlands deelnemersveld.

Nederlandse toppers

Een concurrent voor Choukoud is bijvoorbeeld Tom Hendrikse. Hij heeft nog geen snelle tijd op de halve marathon staan maar finishte dit jaar wel als tweede bij de halve marathon van Egmond, waar hij Choukoud met één seconde versloeg. Een atleet met wel een snelle tijd achter zijn naam is Benjamin de Haan. Hij liep vorig jaar in New York naar een tijd van 62.24 minuten. De Limburgse atleet Bas van Hooren maakt in Venlo zijn debuut op de halve marathon. Hij verraste afgelopen maand bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 km met een zilveren medaille en een snelle tijd van 28.40 minuten. Andere snelle Nederlanders zijn Filmon Tesfu (vorig jaar zilver bij de NK 10 km in Venlo) en Gianluca Assorgia (63.46 minuten). Vanuit Limburg staan ook nog Pim Lambregts (64.59 minuten) en Roel Wijmenga (65.30 minuten) op de startlijst.

Fikadu Haftu Tsadik

De zestiende editie van de Venloop heeft ook een internationaal deelnemersveld. Dat wordt aangevoerd worden door de Ethiopiër Fikadu Haftu Tsadik. Door een burgeroorlog heeft hij enige jaren niet goed kunnen trainen maar in Venlo maakt hij zijn rentree. Zijn persoonlijk record van 59.08 minuten liep hij in 2019. Hij liep al drie keer sneller dan een uur. Tegenstand krijgt hij van twee andere lopers die de halve marathon al eens onder het uur liepen. Josphat Kiprotich uit Kenia snelde vorig jaar in Napoli naar 59.35 minuten terwijl zijn landgenoot Isaac Kipsang Temoi een persoonlijk record heeft van 59.44 minuten, exact dezelfde tijd als het Venlose parcoursrecord.

Outsiders

Outsiders voor het podium zijn Samson Amare Hailemicael uit Eritrea en Charles Yosei Mneria uit Kenia. Samson werd recentelijk 25e bij de Wereldkampioenschappen cross en heeft een beste tijd van 60.08 minuten. Charles won afgelopen jaar de halve marathon van Zwolle in 60.28 minuten en werd tweede bij de Bredase Singelloop.

Vrouwen

Bij de vrouwen is Betelihem Afenigus Yemer uit Ethiopië in topvorm. Ze liep afgelopen weekend de halve marathon van Parijs in 66.46 minuten en werd daarmee derde. Tegenstand krijgt ze van Beatrice Chepkemoi Mutai uit Kenia. Zij won vorig jaar de halve marathon van Gent in 67.29 minuten. Beide dames zijn sneller dan het Venlose parcoursrecord van 67.49 minuten. De sterkste Nederlandse vrouw is op papier Jacelyn Gruppen. In Barcelona liep ze afgelopen maand naar een tijd van 71.01 minuten.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 690 woningen en studentenkamers op voormalig veilingterrein

  Het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid wordt een woonwijk met veel groen en die voorziet in maximaal 690 woningen waarvan een derde in de sociale huur. Daarnaast moet de nieuwe wijk voorzien in minimaal 180 studentenwoningen en moet er plek zijn voor bijzondere woonconcepten op het gebied van zorg. Het staat te lezen in het stedenbouwkundig […]


 • Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk
  Automobilist raakt klokkentoren Antoniuskerk

  Een bestuurster van een auto is zondagochtend gewond geraakt nadat ze op een parkeerplaats op de Antoniuslaan in Blerick tegen de klokkentoren aanreed. De melding van het ongeval kwam rond 10.00 uur binnen bij de hulpdiensten. De vrouw was op de parkeerplaats door onbekende oorzaak tegen de klokkentoren aangereden. Het slachtoffer is ter plaatse nagekeken […]


 • Geen promotie voor VVV Venlo.

  VVV Venlo is niet door naar de finale van de play-offs na een zinderende wedstrijd in Almere. Na 120 minuten stond er een gelijke stand op het bord. De wedstrijd werd in het voordeel van Almere beslist door penalty's. Met een 1-1 gelijkspel in de Koel zag VVV nog volop kansen voor de returnwedstrijd op […]