Veur ieuwig parcaholic

Is het je al opgevallen? De spinnen keren nu al door kieren terug in huis. Een teken dat de winter vroeg zal invallen. De avonden zijn aevel nog koesterend. We verblijven alzoeë in het Julianapark.

Het Zomerparkfeest ontvouwt zich er. Een roes van vrijheid en vriendschap. Voor onze collega-parcaholics smeren we goedgemutst iedere ochtend broodjes. Honderden. Een jaar is voorbij en vrijwilligers melden zich weer. Smeis is dat een vrolijk weerzien. Een lach, unne knoevel en sympathieke woorden. Werken bij het Zomerparkfeest schept een speciale band. We zijn kortstondig ongelooflijk intens familie van elkaar. Als het gras in het Julianapark zich straks weer groen opricht, ebt het gevoel een beetje weg. In de kern aevel blijven we samen parcaholic.

Het Zomerparkfeest is een groots stadsfeest met een dito verleden. Halen we daarom zoveel herinneringen op? Wet-se nog van toen? In de gesprekken keren steevast de parcaholics terug, die niet meer onder ons zijn. Hun gedenkplaatjes worden bevestigd aan de twee herinneringsbomen achter het hoofdpodium. Veur ieuwig parcaholic, veur altieëd in òs hert. 

Afgelopen week is Colly Franssen ons ontvallen. Een vaste waarde voor het Zomerparkfeest. Als toetsenist stond hij talloze malen op een van de podia. Zijn eerste muzieklessen had hij gehad van Wieke Jordans. De pianist die na de bevrijding jazz naar Venlo bracht. Wanneer Colly niet hoefde te spelen, was hij chauffeur. Hij zorgde voor het vervoer van de buitenlandse bands. Naar Schiphol of het vliegveld van Düsseldorf of Brussel. Zijn mooiste expeditie was met Dave Berry en zijn band geweest. De zanger die met This strange effect in 1965een ongelooflijk grote hit had in Nederland. De goede man had nog nooit van Venlo gehoord. Laat staan van het Zomerparkfeest. Colly praatte hem als collega-artiest onderweg bij en bleef backstage in zijn buurt. Het werd zeer gewaardeerd.

Zijn meest memorabele moment als artiest was in 2006. Hij maakte deel uit van de Serzjant Paepers Oeits Haos Sterre Band. The Beatles hadden hun album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zelf nooit live uitgevoerd. We openden er het Zomerparkfeest mee. In een dialectversie met een bezetting van zangers en muzikanten uit Venlo en omgeving. Twan Mientjes had de teksten hertaald in het dialect. De opbrengst van het project was voor thuislozen van kapelaon Breuren. Omroep Venlo filmde het optreden en de opnames zijn gelukkig bewaard gebleven. Af en toe verschijnt Colly in beeld. In een operetteachtige militaire outfit.  

Vandaag zullen we die en vele andere onvergetelijke momenten uit het festivalverleden terughalen tijdens de voorstelling Zomerparkfeest, mon amour. De start in Teatro is om half zeven.

Wies ’t aevel weer ens is,

Sef Derkx 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]