Zevezölders gezich

De vaste stek in De Koel is achter de dug-out van VVV. Daar zitten en staan we. Alzoeë niet overdekt en al gaar niet in zo’n stoel van imitatieleer met ingebouwde verwarming op de hoofdtribune.

Wij zijn van het wedstrijdbezoek old skoel. De meeste supporters ken ik al jaren, aevel alleen van gezicht.

Afgelopen dinsdag gebeurde iets bijzonder. In de zesendertigste minuut scoorde Willem II de 0-2. De nacompetitie is voorbij, dacht iemand. Hij stond op en liep weg. Zonder iets te zeggen. Met een zevezölders gezich, dat boekdelen sprak. Niet meer teruggezien. Ruim tien minuten later was het alweer 2-2 en oètintellik won VVV. Het was een memorabele wedstrijd. Ongetwijfeld heeft de vroeg-wegloper het meegekregen. Op de terugweg al en later thuis. Wat zal hij zich gekwaeld hebben. 

De nacompetitie bestaat vijftig jaar. Spanning, amusement en verrassing gegarandeerd. Geluk of pech bepalen smeis wie zich tot kampioen van de play-offs mag kronen. Vooraf tot favoriet gebombardeerd? Geen garantie. Spelersbudget evenmin. Als het vanmiddag goed gaat in Tilburg, is een proefritje met ’t joeksmobiel sowieso verstandig.

Nog een constatering vanachter de dug-out. Betaald voetbal verkeert in een crisis door het gedrag van hooligans. Wedstrijden worden stilgelegd, gestaakt en zelfs uitgespeeld zonder publiek. Er zijn verwerpelijke spreekkoren en soms zijn er vechtpartijen. Met jonge kinderen kun je allewiels eigenlijk niet meer naar het stadion. Godzijdank niets van dit alles afgelopen dinsdag in De Koel. Voor zover ik het heb kunnen zien en horen, tenminste. Ook dat was winst.

Afgelopen week verscheen de jaarlijkse Atlas voor gemeenten. Amsterdam is de meest aantrekkelijke stad om in te wonen. De charme van de vijftig grootste steden in Nederland is getoetst op onder meer werkgelegenheid, groen en blauw, culturele voorzieningen, woningprijzen en universiteiten. Op welke plaats staat ’t stedje? Venlo Wereldstad bungelt bijna onderaan op 47. Na godbetert Hengelo en Almelo. Het is maar goed dat Geer van der Veer het niet meer hoeft mee te maken. Na ons komen Heerlen, Sittard-Geleen en hekkensluiter Emmen.

Aevel… zijn de vijftig steden ook getoetst op festivals en stadsfeesten? Zou een van die achtereuvers ooit participerend onderzoek hebben gedaan tijdens de vastelaovend of het Zomerparkfeest? Aan miene hak, zag Koeëba!  Waar ik me op spits is Feel the 50’s, dit weekend in het Nolenspark. Alleen al vanwege de bezoekers, die zich opdoefe van rispels wies hippe. Bij de dansvloer ga ik niet staan. Zal zónne blieje dich ineens bij de arm pakken en je erop trekken. Sta je er voor Joris Judocus. Een nachtmerrie. Nee, dansen is prachtig. Om met een beker bier op een veilige afstand naar te spanne. 

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Geen treinverkeer Venlo-Eindhoven vanwege werkzaamheden

    Er rijden vanaf zaterdag 14 oktober negen dagen lang geen treinen tussen Venlo en Eindhoven. Er vinden dan werkzaamheden plaats aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De NS zet bussen in. Reizigers die naar Eindhoven of verder moeten, kunnen er ook voor kiezen om te reizen […]


  • HC Groot Venlo stoomt door in Europa

    De handbalsters van HC Groot Venlo hebben zonder enige moeite de derde ronde van de EHF European Cup gehaald. WHC Cair Skopje werd in de eigen sporthal weggeblazen: 43-18. Spannend was het geen moment. Zeker omdat de Venlose handbalsters de heenwedstrijd ook al overtuigend hadden gewonnen met 26-39. Loting Bijzonder was nog dat de wedstrijd […]


  • Vleesloze kroket

    Voor mensen die klaar zijn met het steeds terugkerende nieuws over voetbalrellen was er deze week gelukkig de Meatless McKroket. Mocht je het gemist hebben: de bekendste Amerikaanse fastfoodketen – die met die gele M – heeft het gewaagd om de traditionele McKroket – een veramerikaniseerde burgervariant op ons eigen broodje kroket – in te […]